Mecanismul 3.5% (pentru persoane fizice)

Redirecționați 3,5% din impozitul pe venit obținut în anul anterior către Asociația OvidiuRo!

Este o procedură simplă, care nu vă costă nimic. Este dreptul fiecărei persoane ca, anual, o parte din impozitul pe care îl plătește către Stat să fie direcționat către o cauză în care crede. În caz contrar, acești bani ajung tot la Stat.

30 iunie 2020 este termenul limită de depunere a formularului 230 (pentru venituri din salarii/pensii, din activități independente/agricole, drepturi de proprietate intelectuală și cedarea folosinței bunurilor, dacă pentru acestea din urmă nu aveți obligația să depuneți Declarația Unică).

Ce trebuie să faceți:

1. ALEGEȚI și DESCĂRCAȚI formularul 230 care vi se potrivește, completați cu majuscule datele personale și semnați. Acolo unde a fost nevoie de datele asociației, am completat deja noi.

1.a. Dacă în 2019 ați avut salariu sau pensie impozabilă descărcați

  • AICI formularul cu opțiunea direcționării pe 1 an sau 
  • AICI formularul cu opțiunea direcționării pe 2 ani.
Dacă sunteți salariat, impozitul aferent veniturilor dvs. l-a plătit deja angajatorul către Stat. Aveți însă opțiunea ca 3.5% din acest impozit să-l redirecționați personal către un ONG. Legea care a crescut procentul de la 2% la 3,5% se aplică din aprilie 2019, de aceea sunt rubrici aferente celor două perioade: ianuarie – martie 2019 și aprilie – decembrie 2019. Nu este necesară anexarea fișei fiscale.

1.b. Dacă în 2019 ați avut alte venituri din activități independente/agricole, drepturi de proprietate intelectuală și cedarea folosinței bunurilor, pentru care nu aveți obligația de depunere a Declarației Unice, descărcați 

  • AICI formularul cu opțiunea direcționării pe 1 an sau 
  • AICI formularul cu opțiunea direcționării pe 2 ani

1.c. Dacă vă încadrați și la punctul 1 și la punctul 2, descărcați

  • AICI formularul cu opțiunea direcționării pe 1 an sau 
  • AICI formularul cu opțiunea direcționării pe 2 ani

1.d. Dacă în 2019 ați avut venituri din activități independente/agricole, drepturi de proprietate intelectuală și cedarea folosinței bunurilor și aveți obligația depunerii Declarației Unice, descărcați de AICI Declarația Unică.

2. COMPLETAȚI formularul cu datele personale, așa cum apar în cartea de identitate. Suma va fi completată de personalul Administraţiei Financiare.
3. TRIMITEȚI formularul completat, pâna la data de 30 iunie 2020 2020 (data poștei), la Administrația Financiară de care aparțineți. Aveți la dispoziție următoarele modalități de trimitere:

  • prin poștă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire;
  • îl depuneți direct la registratura Administrației Financiare de care aparțineți (aici găsiți lista administrațiilor);
  • folosiți serviciul online ANAF, Spatiul Privat Virtual, disponibil aici.

Pentru mai multe informații, ne puteți contacta la: oana.tomozei@ovid.ro0742 887 544.

Asociația OvidiuRo este înscrisă în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, conform Deciziei ANAF nr. 67237 din 9.04.2019.