Datorită promulgării Legii 248/2015, copiii care riscă să abandoneze școala înainte de clasa a V-a, vor intra în clasa I pregătiți, datorită extinderii programului Fiecare Copil în Grădiniță. Acestea sunt vești extraordinare, dar…

urgent message 1

VEȘTILE BUNE: Guvernul României a alocat deja 13.2 milioane de euro din bugetul de stat pentru anul 2016. Tichetele sociale în valoare de 50 de lei pe lună vor fi oferite familiilor extrem de sărace, care își aduc copiii la grădiniță, în baza prezenței monitorizate riguros. Ministerul Muncii estimează că în primul an aproximativ 100.000 de copii vor beneficia de program.

Extinderea este un mare pas înainte pentru sistemul educațional din România și pentru egalitatea socială. Legislația reflectă recunoașterea educației timpurii drept esențială pentru copiii care au părinți analfabeți — și integrarea acestora în sistemul educațional ca soluție pentru dobândirea abilităților de bază, necesare pentru obținerea unei slujbe și pentru a deveni cetățeni activi ai României.

urgent message 2PROVOCĂRILE: Bugetul de stat va acoperi doar costul tichetelor sociale, în timp ce numărul comunităților beneficiare va crește considerabil. În acest context, fondurile necesare implementării programului la nivel național se vor mări, pentru a putea acoperi celelalte componente ale programului, pentru un număr mult mai mare de copii ( de la 2.500 la aproximativ 100.000).

Autoritățile locale vor putea să contribuie în continuare cu haine și îmbrăcăminte pentru copii (35€ per copil/an). Profesorii, asistenții sociali și mediatorii școlari vor forma echipele locale de implementare a programului și își vor asuma activitățile aferente, așa cum o fac și acum cei din comunitățile pilot.

DAR, celelalte componente care transformă legislația într-un program implementat cu succes la nivel național rămân în responsabilitatea OvidiuRo—cea mai importantă fiind monitorizarea prezenței.

Având sprijnul Guvernului pentru tichete sociale, costurile OvidiuRo se vor reduce la aproximativ 24€ per copil/an, însă numărul copiilor beneficiari va crește exponențial. Obiectivul OvidiuRo pentru primul an de implementare este de a asigura capacitatea umană și financiară pentru a putea ajuta 50.000 de copii — respectiv putea a acoperi monitorizarea prezenței, formarea echipelor locale și costul rechizitelor. (Statul oferă rechizite pentru copiii săraci doar la școală, doar în timpul ciclurilor primar și gimnazial) Estimăm că bugetul OvR pentru anul 2016 va fi de 1,2 millioane de euro, dublu față de cel de 570.000€ pentru 2015.

Până acum, am reușit să strângem 400.000€. Credem că vom putea completa bugetul standard de 570.000€ cu sprijinul partenerilor noștri –- Raiffeisen, Carrefour, Dedeman și altor companii — care și-au luat angajamentul să susțină implementarea programului la nivel național — însă vom avea nevoie de investitori noi pentru a strange restul de 800.000€ necesari pentru implementarea eficientă a programului național în anul 2016. (Notă: Ministrul Educației, Adrian Curaj, este optimist cu privire la obținerea unor fonduri europene pentru a acoperi o parte din costuri dar acest lucru se va întâmpla în anul 2017, în timp ce Guvernul a alocat 13 milioane de euro pentru 2016). Pentru a putea benefia de aceste fonduri și pentru a demonstra că programul merită o investiție constantă, avem nevoie de sprijinul societății civile din România pentru extinderea la nivel național într-un interval scurt de timp.

Avem nevoie de ajutorul tău — pentru a le putea oferi tuturor copiilor sărăci șansa să își schimbe viața și să beneficieze de educație. Dacă și tu crezi în misiunea noastră, te invităm să ne sprijini.