Rolul OvidiuRo în 2016

Discrepanța dintre prevederile legale și implementarea efectivă a unui program progresist este uriașă. Legea Fiecare Copil în Grădiniță reprezintă o șansă reală pentru viitorul celor mai defavorizați copii ai României – dar discrepanța dintre prevederile legale și implementarea efectivă a unui program progresist este uriașă. A facilita creșterea numărului de beneficiari – de la 2.500 de copii în 45 de comunități la 100.000 de copii în 3.000 de localități – reprezintă cel puțin o provocare. Deși Guvernul a alocat peste 12 milioane de euro din bugetul pe 2016 pentru tichetele sociale pentru grădiniță – acesta nu a alocat resurse financiare sau umane și pentru lansarea și implementarea programului sau pentru alte elemente de bază cum ar fi instruirea echipelor locale pentru recrutarea copiilor de grădiniță și pentru implicarea părinților. De asemenea, nu sunt acoperite costurile pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite, complementaritatea acestora fiind demonstrată in etapa de pilotare.


OvidiuRo: Facilitator al implementării Legii FCG

Investițiile pe termen lung din partea OvidiuRo, a finanțatorilor din sectorul privat și a donatorilor individuali au dus la o schimbare majoră la nivelul politicilor publice. Această investiție poate avea efectul scontat numai dacă este implementată bine de comunitățile din România.

Astfel, OvidiuRo și-a asumat rolul de facilitator al implementării programului național, prin asistarea comunităților în aplicarea corectă și maximizarea impactului. De asemenea, OvidiuRo este raportor de facto, transmițând ministerelor relevante și autorităților județene problemele apărute, propunând soluții și apoi comunicând rezultatele echipelor locale de implementare.

Responsabilitatea pentru operațiunile curente a rămas exclusiv în sarcina primarilor și a directorilor de școală. Rolul OvidiuRo este acum de a ghida, de a propune soluții și de a monitoriza procesul astfel încât programul să fie implementat corect, iar comunitățile să valorifice potențialul acestuia de a-i ajuta pe copiii defavorizați să fie pregătiți pentru școală.


Extinderea la nivel național a mecanismului central al programului pilot Fiecare Copil în Grădiniță a avut loc mai devreme de 2020 – termenul pe care OvidiuRo și-l propusese pentru atingerea acestui deziderat. Citiți aici povestea extinderii organice a programului pilot FCG – de la 13 la 45 de comunități și apoi la nivel național.