Rolul OvidiuRo în 2016: Facilitator al implementării Legii FCG

Discrepanța dintre prevederile legale și implementarea efectivă a unui program progresist este uriașă. Legea Fiecare Copil în Grădiniță reprezintă o șansă reală pentru viitorul celor mai defavorizați copii ai României – dar discrepanța dintre prevederile legale și implementarea efectivă a unui program progresist este uriașă. A facilita creșterea numărului de beneficiari – de la 2.500 de copii în 45 de comunități la 100.000 de copii în 3.000 de localități – reprezintă cel puțin o provocare. Deși Guvernul a alocat peste 12 milioane de euro din bugetul pe 2016 pentru tichetele sociale pentru grădiniță – acesta nu a alocat resurse financiare sau umane și pentru lansarea și implementarea programului sau pentru alte elemente de bază cum ar fi instruirea echipelor locale pentru recrutarea copiilor de grădiniță și pentru implicarea părinților. De asemenea, nu sunt acoperite costurile pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite, complementaritatea acestora fiind demonstrată in etapa de pilotare.


Investițiile pe termen lung din partea OvidiuRo, a finanțatorilor din sectorul privat și a donatorilor individuali au dus la o schimbare majoră la nivelul politicilor publice. Această investiție poate avea efectul scontat numai dacă este implementată bine de comunitățile din România.

Astfel, OvidiuRo și-a asumat rolul de facilitator al implementării programului național, prin asistarea comunităților în aplicarea corectă și maximizarea impactului. De asemenea, OvidiuRo este raportor de facto, transmițând ministerelor relevante și autorităților județene problemele apărute, propunând soluții și apoi comunicând rezultatele echipelor locale de implementare.

Responsabilitatea pentru operațiunile curente a rămas exclusiv în sarcina primarilor și a directorilor de școală. Rolul OvidiuRo este acum de a ghida, de a propune soluții și de a monitoriza procesul astfel încât programul să fie implementat corect, iar comunitățile să valorifice potențialul acestuia de a-i ajuta pe copiii defavorizați să fie pregătiți pentru școală.


Extinderea la nivel național a mecanismului central al programului pilot Fiecare Copil în Grădiniță a avut loc mai devreme de 2020 – termenul pe care OvidiuRo și-l propusese pentru atingerea acestui deziderat. Citiți aici povestea extinderii organice a programului pilot FCG – de la 13 la 45 de comunități și apoi la nivel național.


Caravana de informare

Februarie: Caravana de informare a echipelor locale despre Legea nr. 248/2015, organizată cu susținerea Cancelariei Prim-Ministrului a luat startul în februarie. Întreaga echipă OvidiuRo a pornit în 3 caravane simultane, cu sesiuni de informare pentru autoritățile locale în toate cele 41 de județe ale țării. Pe lângă diseminarea procedurilor de implementare a legii, întâlnirile județene au fost un bun prilej pentru ca OvidiuRo, împreună cu autoritățile (Consiliu Județean, Inspectorat Școlar, Prefectură etc.), să discute problemele semnalate de primarii și directorii de grădiniță. Numărul de participanți în Caravana de informare: 8000

Campania de informare

Pe 1 mai, OvidiuRo a lansat o campanie TV de încurajare a părinților săraci să își aducă copiii la grădiniță – și totodată să aplice pentru programul național. Spotul TV a fost filmat într-una dintre comunitățile pilot.

Maria Gheorghiu, cofondator și Director Executiv OvidiuRo, a fost numită Consilier de Stat pe problematica incluziunii sociale la Cancelaria Prim-Ministrului, având responsabilitatea implementării Pachetului anti-sărăcie. Deși o schimbare deloc ușoară pentru OvidiuRo, prezența Mariei în echipa Prim-Ministrului și introducerea măsurii de monitorizare a aplicării Legii nr. 248/2015 în acest pachet au contribuit la eficientizarea implementării programului național.

Caravana de Vară Fiecare Copil în Grădiniță

Cei 12 membri ai echipei OvidiuRo s-au împărțit în două echipe care, timp de 9 săptămâni, au vizitat 99 de comunități în 15 județe, interacționând cu: 5700 de copii, 3100 de părinți, 200 de profesori, 85 de directori de școală, 63 de asistenți sociali, 52 de primari, precum și cu alte persoane-cheie pentru implementarea programului național. Mai multe informații despre Caravana de Vară, aici.

Harta Caravanei de Vară Fiecare Copil în Grădiniță

Summer Caravan map

Caravana Poftă de Carte în anul școlar 2016-2017

Pe parcursul anului școlar, 10.000 de copii defavorizați primesc câte o carte pentru acasă, iar 1.000 de ,,Cărți mari ilustrate’’ ajung la educatorii din grădinițe.

Proiectul este menit să crească nivelul de conștientizare a importanței cititului interactiv, ,,cu glas tare’’, dar şi a necesităţii unei alimentaţii sănătoase pentru copii și beneficiază de suţinere din partea Carrefour România şi Carrefour Foundation.

Cum funcționează: Copiii de vârstă preșcolară – indiferent dacă sunt înscriși sau nu – sunt invitați alături de părinții lor să participe la sesiuni de citit interactiv, cu glas tare, la grădinița din localitate. La finalul acestor sesiuni, fiecare copil primește propria carte (,,Să mâncăm multe culori’’), personalizată cu numele lui de către profesor, pe care o poate lua apoi acasă.