Povești sub Lupă

Cover Povesti sub Lupa

„Povești sub lupă”:
centre de lectură și științe în grădinițele defavorizate

Nevoia: Ca parte a eforturilor noastre de a facilita implementarea Legii 248/2015, echipa OvidiuRo a vizitat 500 de grădinițe din mediul rural din 38 de județe. Și, chiar dacă multe dintre clădirile de grădiniță fuseseră renovate sau înlocuite cu unele nou construite, din sălile de grupă lipseau cu desăvârșire materiale educaționale potrivite vârstei preșcolare. În plus, educatoarele rareori făceau la grupă activități corelate cu experimente sau cărți ilustrate – activități pe cât de simple, pe atât de bogate în cunoștințe și deprinderi noi, pentru cei mici.

Soluția: Soluția: Proiectul „Povești sub Lupă”, prin care 50 de centre de lectură și științe au fost create în tot atâtea grădinițe din comunități rurale sărace din 26 de județe, acolo unde resursele educaționale lipsesc sau sunt foarte limitate; toți cei peste 1.000 de copii de vârstă preșcolară, beneficiari ai proiectului, primesc câte o carte pe lună pentru acasă, timp de 3 luni, iar părinții lor sunt invitați să participe la activitățile de la grădiniță. „Povești sub Lupă”, își propune, de asemenea, să formeze o rețea de profesori de învățământ preșcolar care participă la formările OvidiuRo și să împărtășesc experiențe, practici și resurse educaționale centrate pe dezvoltarea vocabularului, literație și stimularea lecturii în grădinițe.

Proiectul a fost lansat în luna martie și se desfășoară în două etape: 10 centre-pilot au fost create în primăvara acestui an, iar alte 40 de centre au ajuns în grădinițe începând cu luna septembrie 2018.

Ce cuprinde un centru de lectură și științe: un raft pentru cărți, ușor accesibil pentru copii; un covor pentru sesiunile de citit împreună; un set de 20 de cărți ilustrate (ficțiune și non-ficțiune); numeroase resurse care încurajează dezvoltarea abilităților motrice, creativitatea, curiozitatea și gândirea logică (lupe, seturi de forme geometrice, puzzle-uri de podea, harta României – flora și fauna, pipete, măsuță pentru apă și nisip etc).

Criterii de selecție:
• comunitate defavorizată, lipsa materialelor educaționale în grădiniță
• participarea profesorului la alte traininguri / proiecte OvidiuRo; gradul de implicare și de deschidere a profesorilor către tehnici de învățare centrate pe copii și pe dezvoltarea literației;

OvidiuRo a pus la dispoziția profesorilor un formular de aplicare on-line și, în egală măsură, a invitat la cele 5 traininguri dedicate, profesori din comunități recomandate de Inspectoratele Școlare Județene (parteneri în proiect) – ca fiind grădinițe defavorizate.

Body Povesti sub Lupa