Caravana Poftă de Carte, susținută de Carrefour (octombrie 2016 – iunie 2017)

„Dezvoltarea vocabularului este afectată de absolut orice i se întâmplă unui copil – inclusiv de faptul că acesta este sau nu pregătit sau stimulat să pună întrebări și să se angajeze în discuții.” O’Day & Smith

În acest an școlar, Caravana Poftă de Carte va aduce literatură pentru copii și sfaturi pentru alegeri sănătoase în alimentație pentru peste 10.000 de copii și pentru părinții acestora. Ce ne propunem:

  • Să le demonstrăm părinților și educatorilor ce înseamnă și cât de important este cititul interactiv.
  • Să evaluăm în ce măsură programul național Fiecare Copil în Grădiniță a ajuns și are impact în comunitate.
  • Să implicăm liderii locali în procesul de implementare.
  • Să mergem din ușă în ușă, alături de asistenți sociali și mediatori școlari, pentru a-i atrage pe copii și pe părinții acestora la sesiunile de citit interactiv, identificând totodată copiii neînscriși la grădiniță.
  • Să informăm părinții despre importanța educației preșcolare și să-i ajutăm să-și înscrie copiii la grădiniță.
  • Să identificăm în timpul întâlnirii locale probleme și eventuale soluții.
  • Să raportăm autorităților județene problemele identificate de echipa OvidiuRo după vizitele în comunități și să discutăm opțiunile de soluționare.

 „Caravana din vara trecută a demonstrat într-adevăr cât de dorite sunt cărțile ilustrate de către copiii din comunitățile sărace. Majoritatea chiar nu mai văzuseră astfel de cărți înainte și au fost efectiv fascinați – erau încântați să li se citească. Până și copiii mai mari s-au înghesuit la citit” , a declarat Leslie Hawke, cofondator OvidiuRo.
„Cărțile ilustrate nu sunt chiar un lucru obișnuit în grădinițele din mediul rural, așa că unul dintre obiectivele noastre este să modelăm tehnici de citit interactiv, cu glas tare, care să le fie utile atât educatorilor cât și părinților – și să le oferim acestora cărți ilustrate de bună calitate care să poată fi folosite cu succes la clasă.” 

Proiectul are două obiective:

1. Să crească nivelul de conștientizare a importanței cititului pentru copii, și

2. Să arate importanța unei nutriții sănătoase pentru copii și părinți.

Caravana Poftă de Carte este o continuare firească a Caravanei de vară FCG, proiect ce a acoperit 99 de comunități din 15 județe, cu peste 6000 de cărți oferite copiilor și peste 3000 de părinți participanți la discuțiile cu privire la importanța educației timpurii și a cititului împreună cu cei mici.

Cum funcționează: Copiii de vârstă preșcolară – indiferent dacă sunt înscriși sau nu la grădiniță – sunt invitați alături de părinții lor să participe la sesiuni de citit interactiv la grădinița din localitate. La finalul acestor sesiuni, fiecare copil primește propria carte (“Să mâncăm multe culori”), personalizată cu numele lui de către profesor, pe care o poate lua apoi acasă. Tema sesiunilor de citit de anul acesta este alimentația sănătoasă, iar cititorii pornesc fiecare activitate de la o carte publicată inițial în limba engleză și adaptată de OvidiuRo pentru copiii din România.

De ce este necesară o caravană de citit?

România este a doua dintre țările cu cea mai mare inegalitate socio-economică din UE (cu un index Gini de 34%) iar acest decalaj se reflectă în mod direct în nivelul de alfabetizare și în performanțele copiilor la citit. Potrivit Raportului de țară Literacy in Romania realizat de ELINET, România este pe locul 23 (din cele 24 de state UE participante la evaluările PIRLS în 2011) cu peste 35% dintre elevii de clasa a IV-a care demonstrează probleme serioase la citit (acești copii fiind în același timp și cei mai expuși riscului abandonului timpuriu al școlii).

Carrefour România a suţinut și Caravana de Vară FCG, pe parcursul căreia au fost distribuite preșcolarilor un număr de 6000 de cărți iar peste 3000 de părinți au fost consiliați cu privire la importanța educației timpurii și a cititului împreună cu cei mici.