Mesajul Fondatoarelor

mesajul fondatoarelor

Atunci când un copil se naște în sărăcie, indiferent de etnie, sorții îi sunt potrivnici încă din prima zi.

Obiectul nostru a fost întotdeauna să îi ajutăm pe acești copii să își schimbe viața și să își atingă potențialul ca adulți.

Am început să lucrăm cu mame și copii săraci în 2001, în Bacău. Deși a fost relativ ușor să le convingem să își înscrie copiii la școală, ne-am dat seama imediat că în lunile de iarnă, atunci când părinții aveau alte priorități, cum ar fi asigurarea hranei, de pe o zi pe alta, frecvența la școală a copiilor a scăzut. După câțiva ani am observat că acei copii care începeau școala târziu (la 8-10 sau uneori, chiar și 12 ani) abandonau invariabil, înainte de a termina ciclul primar. Rezultatele au fost descurajatoare.

Cu toate acestea, analizând datele programului, am întrezărit o urmă de speranță: cu cât intrau mai devreme în sistemul educațional, cu atât copiii urmau mai multe clase, ajungând să își continue studiile. Așa că am început să analizăm studiile despre dezvoltarea copiilor și am înțeles de ce: pe lângă dezavantajele evidente date de izolarea socială, atunci când creierul copiilor nu este stimulat în primii ani de viață, ei nu mai pot umple golul informativ, încep școala nepregătiți și nu ajung să recupereze niciodată.

Acest lucru a dus la crearea programului Fiecare Copil în Grădiniță în anul 2010. De atunci, OvidiuRo s-a ocupat exclusiv de educația timpurie a copiilor din familii care trăiesc în condiții de sărăcie extremă, în contextul în care România avea deja o rețea națională de instituții preșcolare, dar acestea erau frecventate în principal de familiile cu venituri medii și mari, nu de cele care trăiesc în sărăcie extremă.

În cadrul programului, am început să ajutăm autoritățile locale pentru inițierea și finanțarea unui sistem de recrutare eficientă a celor mai săraci copii. Cei mai receptivi directori de școală și primari au acceptat imediat ajutorul OvidiuRo. Datorită acestei noi metode de recrutare, numărul de copii din majoritatea grădinițelor din program s-a dublat.

În același timp, Ministerul Educației și Inspectoratele Școlare ne-au sprijinit prin suplimentarea numărului de profesori, unde a fost posibil. Atunci când nu s-a putut acest lucru nu s-a putut întâmpla imediat, OvidiuRo a acoperit salariile pentru primul semestru.

Pentru a ne asigura că prezența la grădiniță va rămâne ridicată și în timpul iernii, OvidiuRo a introdus un sistem de stimulare financiară, prin oferirea de tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună părinților săraci, dacă aceștia își aduceau copiii la grădiniță în fiecare zi. Metoda a funcționat atât de bine încât rata de prezență a crescut la 70-80%, unde s-a și menținut, în ciuda iernii și a lipsurilor.

Oferirea acestui mic stimulent s-a dovedit a fi soluția ideală pentru a atrage interesul părinților – care, la rândul lor neavând parte de educație, se simțeau adesea intimidați de autoritățile școlare.

Am reușit astfel să dovedim că, având puțin sprijin, părinții săraci și needucați sunt dispuși, chiar dornici să le ofere copiilor lor șansa la o viață mai bună.

maria gheorghiu_bulgariaLa început, am pierdut oportunități mari de finanțare deoarece conceptul de „stimulent condiționat” era străin pentru finanțatorii publici. Dar grație sectorului privat (companii naționale și multinaționale) și organizației The Alex Fund (S.U.A) am reușit să continuăm programul FCG care, datorită rezultatelor excepționale, a fost solicitat din ce în ce mai mult de autoritățile locale. De asemenea, am fost norocoase să descoperim susținători ai educației timpurii în Miniștrii Educației – de la Daniel Funeriu, la Remus Pricopie, Sorin Cîmpeanu și Adrian Curaj. Le suntem profund recunoscătoare pentru sprijnul lor, fără de care nu am fi reușit să obținem aceste rezultate extraodinare în anul 2015.

Odată cu promulgarea Legii 248/2015, copiii din toată România care riscă să abandoneze școala înainte de clasa a V-a vor începe clasa I pregătiți, datorită extinderii programului Fiecare Copil în Grădiniță.

Guvernul a alocat 13,2 milioane de euro din bugetul pentru anul 2016 dar acest ajutor va acoperi un singur element al programului FCG — tichetul social — iar numărul comunităților beneficiare va crește considerabil. De aceea, fondurile necesare implementării programului la nivel național vor crește, pentru a putea acoperi celelalte elemente. Te invităm să citești ‘Mesajul Important de la Maria Gheorghiu și Leslie Hawke’ pentru mai multe detalii.

Astăzi avem șansa să schimbăm viețile mai multor copii ca oricând, oferindu-le șansa la educație și la o viață mai bună. Vă invităm să vă alăturați și să sprijniți extinderea programului Fiecare Copil în Grădiniță la nivel național!

Maria Gheorghiu & Leslie Hawke
Cofondatori, Asociația OvidiuRo
Decembrie 2015 ​

semnaturi 2015