Granturi comunități

2017

Granturile Hai la grădiniță! de la NN România au ajutat echipele locale să înscrie peste 200 de copii pentru prima dată la grădiniță

Cover Granturi comunitati

Contextul

În 2016, parte a eforturilor de facilitare a implementării Legii Fiecare Copil în Grădiniță, echipa OvidiuRo a avut întâlniri cu echipe locale din 99 cele mai defavorizate comunități din 15 județe. De departe, cel mai frecvent invocat motiv pentru care autoritățile nu înscriu toți copiii de 3-5 ani la grădiniță este “lipsa spațiului”. Este ceva obișnuit ca, atunci când grădinița se ocupă la capacitatea prestabilită, înscrierile să se oprească pur și simplu.

În absența unor liste de așteptare sau a vreunei proceduri oficiale de comunicare a faptului că există mai mulți copii de grădiniță decât cel din planul de învățământ, copiii din medii vulnerabile sunt ignorați ani de-a rândul.

Copii gradinita Apata BV_foto Nicoleta Lungu

Soluția

Dar, după cum aflasem de-a lungul timpului, a crea o grupă nouă – deși un lucru dificil și costisitor ca timp – nu presupune neapărat construirea unei săli noi.

Există o varietate de soluții – precum transformarea unei încăperi pentru depozitare în sală de grupă, strângerea fondurilor necesare pentru a acoperi, pe termen scurt, salariul unui nou profesor sau introducerea grupelor de după-amiază. Însă pentru toate astea e nevoie ca directorul școlii și primarul să ia atitudine și fie dispuși să treacă prin hățișul birocratic al cererilor și aprobărilor.

Aici intervin OvidiuRo și sectorul corporate. O contribuție în valoare de 40,000€ din partea NN Romania a făcut posibile granturile Hai la grădiniță! în anul școlar 2017-2018, prin care OvidiuRo încuraja directorii de școli din comunitățile cele mai sărace să formeze noi grupe de grădiniță și să găsească soluția la problema concretă ce făcea imposibilă înscrierea tuturor copiilor de 3-5 ani.

În septembrie 2017, granturile Hai la grădiniță! au mers înspre 12 comunități defavorizate – Săsciori (Alba), Hilișeu-Horia (Botoșani), Boroșneu-Mare (Covasna), Costeștii din Vale (Dâmbovița), Iedera (Dâmbovița), Valea Stanciului (Dolj), Amărăștii de Jos (Dolj), Ion Roată (Ialomița), Mironeasa (Iași), Gârceni (Vaslui),Colonia Nuci (Vâlcea), Chiojdeni (Vrancea) – care au finalizat cu succes procesul simplu de aplicare: pentru a primi grantul, o comunitate trebuia să înscrie cel puțin 15 copii provenind din familii defavorizate care nu frecventaseră deloc până atunci grădinița, iar directorul școlii trebuia să obțină aprobare oficială de la Inspectoratul Școlar Județean pentru formarea unei grupe noi.

Unele comunități au utilizat cei 2500€ alocați pentru a renova și utila o sală de grupă nouă cu mobilă durabilă și prietenoasă pentru copii; altele au reparat acoperișuri și hornuri sau au instalat sisteme de încălzire în spații existente. Alții au cumpărat haine de iarnă și încălțăminte pentru copiii nou-înscriși, iar una dintre comunități a amenajat primul și singurul loc de joacă din localitate.

Creșterea numărului copiilor în comunitățile defavorizate și interesul în creștere al părinților săraci pentru grădiniță pun în continuare presiune pe echipele locale pentru mărirea capacității grădinițelor. OvidiuRo își propune să sprijine cât mai multe comunități în găsirea de soluții pentru anul școlar 2018-2019, astfel încât fiecare copil din România să poată beneficia de educație preșcolară.

Harta Granturilor Hai la grădiniță! 2017

Harta granturi 2017