Începând cu 15 februarie 2016, familiile eligibile pot primi tichete sociale pentru grădiniță (TSG) ca beneficiari ai Legii nr. 248/2015, cunoscută și drept Legea Fiecare Copil în Grădiniță, dacă își aduc copiii la grădiniță în fiecare zi.

Legea nr. 248/2015 stimulează participarea în învățământul preșcolar a copiilor cu vârste între 3 și 6 ani (inclusiv) oferind câte un tichet social (condiționat de prezență) în valoare de 50 de lei pe lună familiilor unde venitul lunar nu depășește 284/lei pe membru.

Mai multe informații despre condițiile de acordare a TSG: www.fiecarecopilingradinita.ro

fcg 2016

Promulgarea Legii Fiecare Copil în Grădiniță a reprezentat un important pas înainte pentru sistemul educațional și pentru echitatea socială din România.

Cum peste 60% dintre cei mai săraci copii din România nu beneficiază de niciun fel de educație până la 6 sau 7 ani, finanțarea programului Fiecare Copil în Grădiniță de către Guvern a deschis ușile către educația preșcolară pentru cei care aveau cea mai mare nevoie de aceasta. Legea reflectă recunoașterea educației timpurii ca element esențial ce oferă copiilor aflați în situații de risc mijloacele de a rămâne cât mai mult în școală. Și reconfirmă faptul că educația este crucială pentru dobândirea unor noțiuni de bază cerute pe piața muncii pentru că doar accesul în câmpul muncii le poate da șansa de a învinge sărăcia și de a deveni membri activi ai societății.

Legea preia mecanismul central al programului pilot Fiecare Copil în Grădiniță conceput pentru a încuraja copiii din cele mai sărace zone rurale să frecventeze grădinița și implementat timp de 5 ani cu finanțare privată.

În programul național FCG, componenta stimulentului pentru grădiniță este acoperită de la bugetul de stat – aproximativ 70 de milioane de lei fiind alocați pentru 2016 – în timp ce responsabilitatea pentru implementarea corectă și eficientă a programului revine primarilor și directorilor de școală.

Legea nr. 248/2015 sau Legea Fiecare Copil la Grădiniță (FCG) răspunde obiectivelor cu privire la reducerea abandonului școlar (la 11.3%) și a sărăciei și inechității sociale ce derivă din Strategia Europa 2020. În 2014, rata abandonului școlar în România ajunsese la peste 18% și se estimează că în prezent doar unul din trei copii săraci beneficiază de educație timpurie formală (în ciuda faptului că peste 80% dintre copiii din România frecventează cel puțin pentru un an cursurile unei instituții de învățământ preșcolar).

„Legea și normele de aplicare stabilesc cadrul legal favorabil educației preșcolare pentru toți copiii din România, dar succesul programului va fi decis la nivel local. Știm din etapa de pilotare că înscrierea cât mai multor copii la grădiniță și condiționarea strictă a acordării stimulentului educațional de prezență sunt esențiale. Ceea ce va conta însă va fi capacitatea echipelor locale de a colabora și de a găsi soluții la problemele punctuale precum și susținerea instituțiilor județene și naționale.” subliniază Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo.

Programul pilot Fiecare Copil în Grădiniță a fost citat atât de publicația The Economist cât și de Banca Mondială drept bună practică. Ministrul Educației l-a numit „un model în oferirea de educație timpurie copiilor în situații ridicate de risc” și a fost finanțat de sectorul corporatist din România și de o organizație non-profit din SUA (The Alex Fund).

În perioada 2010-2015, peste 6000 de copii din 43 de comunități rurale au beneficiat de educație preșcolară și nutriție mai bună datorită FCG.
Pentru mai multe detalii, te invităm să citești secțiunea ‘Extindere Națională’.