Extindere (istoric)

Din 2010 până în 2015 porgramul pilot Fiecare Copil în Grădiniță a crescut de la 13 la 43 de comunități, în 11 județe.

Scurt istoric al extinderii FCG pilot
2010OvR inițiază programul Fiecare Copil în Grădiniță, în parteneriat cu Ministerul Educației. Sunt selecate 13 comunități pilot în urma unui concurs național.
Campania de conștientizare publică ,,Școala de face mare” continuă cu sprijinul unor personalități precum Andreea Esca, Horia Brenciu, Margareta Pâslaru & Ethan Hawke.
2011OvR extinde programul Fiecare Copil în Grădiniță în 20 de comunități din 12 județe și își asumă misiunea de a transforma elementele FCG în program național până în anul 2020.
2012Campania de conștientizare publică cu sloganul ,,Fiecare Copil în Grădiniță este responsabilitatea fiecăruia dintre noi” subliniază importanța educației timpurii.
Nouă ambasadori în România (reprezentanți ai Austriei, Finlandei, Franței, Germaniei, Italiei, Spaniei, Elveției, Marii Britanii și Statelor Unite ale Americii) creează ,,Inițiativa Ambasadorilor pentru Educație Timpurie 2012-2020” pentru a evidenția, în cadrul sectorului de afaceri și cel guvernamental, importanța educației preșcolare în lupta împotriva sărăciei.
2013FCG ajunge la 2100 de copii. OvR semnează un parteneriat de 2 ani cu Ministerul Educației pentru a analiza rezultatele și impactul programului Fiecare Copil în Grădiniță. Sibiu și Cluj extind FCG în 6 noi comunități.
Ambasadorii din Danemarca, Norvegia și Suedia se alătură ,,Inițiativei Ambasadorilor pentru Educație Timpurie”.
2014Cluj este primul județ care include costul tichetelor sociale (folosite ca stimulent pentru prezența la grădiniță) în bugetul județean.
Grant-ul EEA (Norvegia, Liechtenstein & Islanda) ajută la extinerea programului în Brașov, Dâmbovița și Dolj.
Se creează un Grup Interministerial de Lucru, format din Ministerul Educației, Ministerul Muncii, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul de Finanțe și autorități locale. Grupul are drept scop pregătirea extinderii programului FCG la nivel național.
2015
Februarie
FCG sprijină acum peste 2.500 de copii din 11 județe.
OvidiuRo, Ministerul Educației și Ministerul Muncii semnează un acord interministerial, în vederea extinderii naționale a programului Fiecare Copil în Grădiniță.
MartieDeputatul Daniel Constantin a introdus spre aprobare în Camera Deputaților ,,Propunerea legislativă privind acordarea unor beneficii sub formă de tichete sociale, în vederea creșterii accesului și prezenței în învățământul preșcolar a copiilor dezavantajați”.
MaiMinistrul Muncii, Rovana Plumb, vizitează programul FCG din Mănești, Dâmbovița.
IunieProiectul legislativ este votat de către Senat.
7 OctombrieCamera Deputaților votează finanțarea proiectul național care încurajează prezența la grădiniță a copiilor săraci de vârstă preșcolară. Bazat pe modelul FCG, familiile care trăiesc în condiții de sărăcie extremă vor primi tichete sociale în valoare de 50lei/lună dacă își aduc copii la grădiniță în mod regulat.
28 OctombriePreședintele Klaus Iohannis promulgă legea 248/2015.
Guvernul alocă 70 milioane lei pentru a acoperi costurile tichetelor sociale pentru cei 111.000 de copii estimați a trăi în familii defavorizate.
DecembrieOvR contribuie - cu informații și bune-practici din programul pilot – la redactarea legislației secundare pentru legea nr. 248/2015, pentru a nota cine va fi responsabil pentru notarea prezenței, pașii aplicării în cadrul programului, mecanismul distribuirii banilor către autoritățile locale și modul distribuirii tichteleor sociale către părinți.
2016
5 Ianuarie
Prim Ministrul Dacian Ciolos vizitează comunitățile FCG, împreună cu Ministrul Educației și Ministrul Muncii.
9 IanuariePublicarea Normelor de Implementare a Legii nr. 248/2015 (Fiecare Copil în Grădiniță) în Monitorul Oficial.
Echipa OvR organizează Caravana de Diseminare a Pachetului Legislativ „Fiecare Copil în Grădiniță" în fiecare din cele 41 de județe și București.

natoinal expansion

De ce funcționează?

Programul pilot FCG reflectă realitățile din cele mai sărace zone ale țării și a pus în mișcare un mecanism ce a angrenat un ONG (OvidiuRo), autorități locale și școli – cu scopul de a reduce fenomenul părăsirii timpurii a școlii care ia amploare în România.

Gravitatea fenomenului este cunoscută de autorități, însă acțiunile concrete întârziau să apară, fie din cauza lipsei unei strategii pe termen lung, fie a resurselor necesare pentru a schimba ceva. De-a lungul timpului au existat comunități care au beneficiat punctual de finanțări externe (ex. Fundația Roma Education Fund, Fondul Social European, Programul de Cooperare Elvețiano-Român), dar aceste programe au încetat odată cu încheierea granturilor – ceea ce nu a permis implicarea și responsabilizarea comunităților pe termen lung și, ca atare, au rămas fără un impact măsurabil în rezultatele școlare ale beneficiarilor.

Fiecare Copil în Grădiniță este un program diferit, cu impact pe termen lung, al cărui success a fost asigurat de:

  1. Implicarea majoră a echipei și a autorităților locale, prin asumarea atât a unui cost anual/copil de minim 150 de lei pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, cât și a derulării activităților de zi cu zi;
  2. Angajamentul pe termen lung asumat de OvidiuRo, prin asigurarea tichetelor sociale și a rechizitelor pentru copii, precum și optimizarea constantă a metodologiei de implementare;
  3. Planul de management al transferului de responsabilitate, pe termen mediu și lung. În 2014, OvidiuRo a inițiat un proces de autonomizare a echipelor locale din comunitățile partenere. 13 echipe au devenit autonome (coordoatorii locali luau toate deciziile legate de program, raportând constant către OvR), iar alte 8 echipe au devenit semi-autonome unde coordonatorii locali luau decizii punctuale, însă monitorizarea programului rămânea în responsabilitatea OvidiuRo.
  4. Referințe pozitive. Succesul programului-pilot a atras interesul altor autorități locale, din comunități noi, ceea ce i-a permis să aibă o creștere organică de-a lungul celor 5 ani de implementare.

Mai multe info despre componentele și rezultatele programului FCG pilot, aici.

Participarea în program este condiționată exclusiv de venit, indiferent de etnia potențialului beneficiar. Cu toate acestea, majoritatea familiilor care au beneficiat de sprijin în FCG pilot sunt de etnie romă – majoritatea nu se și declară ca atare la recensământ.