Evoluția unei strategii pentru integrarea celor mai săraci copii din România

Anul

Etape

Distincții și Onoruri

2000Voluntara Peace Corps, Leslie Hawke, descoperă copii cerșind pe stradă în centrul Bacăulșui, așa că se hotărăște să aplice pentru finanțare, în numele ONG-ului în cadrul căruia fusese desemnată să își desfășoare activitatea, Fundația de Sprijin Comunitar, pentru a-i ajuta pe acești copii să meargă la școală.
2001Maria Gheorghiu, specializată în sistemul alternativ Step-by-Step se mută la Bacău alături de Leslie și împreună concep „Gata, Dispus și Capabil“. Inițiativa include un program educațional pentru copii, pentru a-i aduce de pe străzi la școală, și o componentă menită să le ajute pe mamele acestora să obțină locuri de muncă, folosind modelul programului Ready, Willing & Able, aplicat de Doe Fund (www.doefund.org).
The Alex Fund 501 (c)(3) este fondat în New York, cu scopul de a strânge fonduri pentru progamele educaționale din România.
2002Leslie și Maria descoperă că pentru fiecare copil care cerșește pe stradă există 2 sau 3 frați acasă - o locuință sărăcăcioasă, de cele mai multe ori cu o singură cameră de la marginea orașului, care nici ei nu merg la școală. Programul se extinde de la o clasă în căminul liceului Vasile Alecsandri (oferită cu generozitate de directoare) la mai multe clase din două școli primare, una din Buhuși și una din Izvoare.Leslie Hawke primește premiul „People First“ oferit de revista People
2003Echipa creează un proiect ce are ca scop îmbunătățirea condițiilor de locuit pentru copiii din programul „Gata, Dispus și Capabil“, denumit „Cartiere mai bune“.Camera de Comerț Americană în România acordă programului „Gata, Dispus și Capabil“ Premiul Special al Juriului pentru Inovație, la prima ceremonie de cernare a Premiilor pentru Responsabilitate Socială.
2004Gheorghiu și Hawke pun bazele Asociației OvidiuRo (OvR) și extind programul în sectorul 5 din București.
2005OvR începe să implementeze programe de reintegrare, de tipul „A doua șansă“.Hawke primește de la USAID distincția pentru spirit civic deosebit.
2006OvR lansează programul Fiecare Copil în Școală și inițiază echipele municipale în implementarea metodologiei pentru includerea și păstrarea copiilor în școală. Hawke și Gheorghiu se angajează să aducă Fiecare Copil în Școală până în 2020.Premiul pentru servicii publice din partea revistei Beau Monde și Pantene.
20071700 de copii din 60 de școli, din 8 județe, beneficiază de programul OvR „Ateliere de Vară“. Fondatoarele OvR analizează rezultatele copiilor care au beneficiat de program la începutul anilor 2000 și constată că cei care au început mai devreme, și-au continuat studiile pentru mai mult timp.Raportul Roma Education Fund menționează OvidiuRo ca lider în dezvoltarea de politici educaționale pentru romi.
Premiul USAID pentru „Bune practici“.
Premiul Bucharest Business Week pentru Responsabilitate Socială.
2008OvR publică studiul „Să învățăm din greșelile Americii: O propunere pentru eliminarea decalajului educațional“, pentru a se asigura că legislația actuală în domeniul educației poate fi aplicată și că strategiile testate pot fi extinse la nivel național. 4400 de copii participă la „Atelierele de Vară“.The Economist citează OvidiuRo drept „exemplu de succes în dezvoltarea de servicii comunitare pentru copiii dezavantajați“ (21 iunie).
2009OvR lansează capamania multi-media de conștientizare publică „Școala te face mare“ pentru a încuraja înscrierea timpurie.Premiul Galei Societății Civile pentru campania de conștientizare publică: „Școala de face mare“.
OvR inițiază programul „Adoptă o școală“ pentru a aduce programele de CSR mai aproape de nevoile locale din comunități. Începe testarea tichetelor sociale drept stimuelente pentru prezența zilnică în Vizurești.Premiul Global Fund for Children pentru dezvoltare durabilă
2010OvR inițiază programul Fiecare Copil în Grădiniță, în parteneriat cu Ministerul Educației. Sunt selecate 13 comunități pilot în urma unui concurs național.Premiul Galei Oameni pentru Oameni pentru inițiativa "Adoptă o școală"
Campania de conștientizare publică ,,Școala de face mare” continuă cu sprijinul unor personalități precum Andreea Esca, Horia Brenciu, Margareta Pâslaru & Ethan Hawke. Premiul Galei Societății Civile pentru campania de conștientizare publică "Școala te face mare"
2011OvR extinde programul Fiecare Copil în Grădiniță în 20 de comunități din 12 județe și își asumă misiunea de a transforma elementele FCG în program național până în anul 2020. Premiul "Citizen Award" și 50.000 EUR în competiția organizată de Societe Generale.
Premiul CSR al Galei Societății Civile pentru Pro TV și OvidiuRo.
2012Campania de conștientizare publică cu sloganul ,,Fiecare Copil în Grădiniță este responsabilitatea fiecăruia dintre noi” subliniază importanța educației timpurii. Un raport al Băncii Mondiale, despre educația timpurie, descrie programul Fiecare Copil în Grădiniță ca fiind un model pentru integrarea copiilor săraci în sistemul educațional de la o vârstă fragedă.
Nouă ambasadori în România (reprezentanți ai Austriei, Finlandei, Franței, Germaniei, Italiei, Spaniei, Elveției, Marii Britanii și Statelor Unite ale Americii) creează ,,Inițiativa Ambasadorilor pentru Educație Timpurie 2012-2020” pentru a evidenția, în cadrul sectorului de afaceri și cel guvernamental, importanța educației preșcolare în lupta împotriva sărăciei. Premiul I al Galei Societății Civile la categoria Educație, Învățământ, Cercetare.
Premiul I al Galei Societății Civile pentru Carrefour și OvidiuRo la categoria CSR.
2013FCG ajunge la 2100 de copii. OvR semnează un parteneriat de 2 ani cu Ministerul Educației pentru a analiza rezultatele și impactul programului Fiecare Copil în Grădiniță. Sibiu și Cluj extind FCG în 6 noi comunități.Premiul ANR pentru Excelență în Educație.
Ambasadorii din Danemarca, Norvegia și Suedia se alătură ,,Inițiativei Ambasadorilor pentru Educație Timpurie”.
2014Cluj este primul județ care include costul tichetelor sociale (folosite ca stimulent pentru prezența la grădiniță) în bugetul județean.
Premiul I al Galei Societății Civile pentru Rompetrol și OvidiuRo la categoria CSR.
Premiul revistei The One pentru Implicare Socială.
Grant-ul EEA (Norvegia, Liechtenstein & Islanda) ajută la extinerea programului în Brașov, Dâmbovița și Dolj. Premiul Acorns pentru Contribuții Extraordinare aduse Educației.
Se creează un Grup Interministerial de Lucru, format din Ministerul Educației, Ministerul Muncii, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul de Finanțe și autorități locale. Grupul are drept scop pregătirea extinderii programului FCG la nivel național.
2015
Februarie
FCG sprijină acum peste 2.500 de copii din 11 județe.
OvidiuRo, Ministerul Educației și Ministerul Muncii semnează un acord interministerial, în vederea extinderii naționale a programului Fiecare Copil în Grădiniță.
MartieDeputatul Daniel Constantin a introdus spre aprobare în Camera Deputaților ,,Propunerea legislativă privind acordarea unor beneficii sub formă de tichete sociale, în vederea creșterii accesului și prezenței în învățământul preșcolar a copiilor dezavantajați”.
MaiMinistrul Muncii, Rovana Plumb, vizitează programul FCG din Mănești, Dâmbovița.
IunieProiectul legislativ este votat de către Senat.Evaluarea Independentă de Impact a Programului demonstrează că FCG crește ratele de înscriere și prezență pentru copiii de preșcolar și primar.
7 OctombrieCamera Deputaților votează finanțarea proiectul național care încurajează prezența la grădiniță a copiilor săraci de vârstă preșcolară. Bazat pe modelul FCG, familiile care trăiesc în condiții de sărăcie extremă vor primi tichete sociale în valoare de 50lei/lună dacă își aduc copii la grădiniță în mod regulat.
28 OctombriePreședintele Klaus Iohannis promulgă legea 248/2015.
Guvernul alocă 70 milioane lei pentru a acoperi costurile tichetelor sociale pentru cei 111.000 de copii estimați a trăi în familii defavorizate.
Romanian PR Award Premiul I pentru Lobby & Public Affairs, acordat OvidiuRo & McGuireWoods.
DecembrieOvR contribuie - cu informații și bune-practici din programul pilot – la redactarea legislației secundare pentru legea nr. 248/2015, pentru a nota cine va fi responsabil pentru notarea prezenței, pașii aplicării în cadrul programului, mecanismul distribuirii banilor către autoritățile locale și modul distribuirii tichteleor sociale către părinți.
2016
5 Ianuarie
Prim Ministrul Dacian Ciolos vizitează comunitățile FCG, împreună cu Ministrul Educației și Ministrul Muncii.Premiul publicației Nine O'Clock pentru "Responsabilitate Socială de Impact".
9 IanuariePublicarea Normelor de Implementare a Legii nr. 248/2015 (Fiecare Copil în Grădiniță) în Monitorul Oficial.Premiul pentru Advocacy la Gala Foreign Policy.
Premiul pentru Advocacy la Gala Premiilor Paricipării Publice.
Echipa OvR organizează Caravana de Diseminare a Pachetului Legislativ „Fiecare Copil în Grădiniță" în fiecare din cele 41 de județe și București.Gala Societății Civile: Marele Premiu; Premiul I pentru „Impact“ și Premiul I penru „Comportament civic și participare publică“.