RESURSE

Un profesor dedicat este mereu în căutare de idei noi pe care să le folosească în activitățile cu cei mici. Vă dăm o mână de ajutor!

Instrumente educaționale, ateliere video, cursuri asincron, resurse pedagogice sau cărți în format digital. Aici găsiți o mulțime de materiale interesante, numai bune de explorat.

ZiuaLecturii.ro

15 februarie 2022 a fost prima Zi a Lecturii pe care am sărbătorit-o la nivel național. Cu această ocazie am creat site-ul ziualecturii.ro unde găsiți informații actualizate legate de universul cărților, în fiecare lună, precum și idei de activități pe care le puteți aplica pe insulele de lectură și natură.

Catalog 100 de povești

Catalogul online 100 de povești este o resursă prin care aducem mai aproape poveștile pe care le citim împreună pe insulele de lectură și natură, noutățile editoriale și materiale auxiliare care pot ajuta la clasă sau în explorarea mai aprofundată a lecturilor.

Un concept nou

Prin Arborele de cultură descoperim alături de copii personalitățile sau concepte care au contribuit la dezvoltarea culturii naționale:

Mihai Eminescu, Ana Blandiana, Constantin Brâncu, Maria Virginia Andreescu Haret, George Enescu, Cela Delavrancea, Nicolae Grigorescu, Cecilia Cuţescu-Storck, Emil Racoviță, Ana Aslan, Arta cămășii cu altiță UNESCO.

Ateliere Video

Sesiuni de formare centrate pe literație, webinarii dedicate educației pentru diversitate sau educației ecologice, întâlniri cu scriitori, ilustratori, traducători și editori, toate sunt accesibile în format video pe pagina noastră de YouTube. 

Cursuri

Alătură-te celor 6.000 de profesori care au absolvit cel puțin unul dintre cursurile noastre asincron, Magia Lecturii și Citim cu copiii !

Vei dezvolta competențele de a citi cărți cu voce tare într-o manieră atractivă, pentru un copil și grupuri de copii. Vei învăța cum poți contribui la evoluția copiilor în rolul de cititori.

1

Alege povești care conțin texte scurte, multe repetiții și ilustrații colorate

2

Discutați despre copertă cu cei mici

3

Ține cartea deschisă spre copii pe toată durata lecturii

4

Citește rar și cu intonație, astfel încât copiii să își poată imagina ceea ce ascultă

Pentru a accesa cursurile Magia Lecturii și Citim cu copiii este nevoie să creezi un cont personal pe platforma OvidiuRO. Când intri în cont, în dreptul secțiunii dedicate programului Citește-mi 100 de povești!, apasă butonul [CURS MAGIA LECTURII] și veți fi redirecționat(ă) către pagina unde găsești cele două cursuri.

Resurse pedagogice

O suită de materiale educaționale potrivite pentru diverse tipuri de activități, la grupă, la clasă sau extracurriculare: jocuri, machete, hărți, fișe de colorat, grafice de perete și multe altele așteaptă să le descoperiți.

Cutie lunară și tematică pentru acțiuni în clasă.
Instrument ce ajută la structurarea și reținerea poveștilor citite.

Biblioteca virtuală

Practica de a citi împreună cu copiii este, îndrăznim să spunem, un act magic. Dincolo de dezvoltarea lexicului sau a abilităților de exprimare verbală, cititul cu voce tare își pune amprenta în mod definitoriu asupra felului în care un copil înțelege lumea și viața pe termen lung.

Silvestru, erou în tricou

Faceți cunoștință cu Silvestru, un erou de poveste grafică cu o misiune extrem de importantă: aceea de a inspira copiii din întreaga țară să facă o schimbare pozitivă pentru mediul în care trăiesc.

„Silvestru, erou în tricou” este rezultatul unei colaborări între Reprezentanța Comisiei Europene, Asociația OvidiuRO și Asociația Cu Alte Cuvinte, pentru promovarea educației de mediu în România.

Proiectul își propune să contribuie la obiectivul Comisiei Europene de a transforma Europa în primul continent neutru din punct de vedere climatic, obiectiv al Pactului verde european.

Ziua Buldozerului

Scrisă de Candace Fleming, și ilustrată de Eric Rohmann, câștigător al premiului Caldecott, „Ziua Buldozerului” este o lectură irezistibilă și plină de haz, iar surpriza din final va face deliciul celor mici.

Luna-Betiluna și Dora-Minodora în Țara lui Pește-Mămăliga-Prăpădește

După ce un păstrăv le fură broșa preferată, cele două păpuși-surori pornesc într-o aventură în lumea apelor pe parcursul căreia întâlnesc tot soiul de creaturi acvatice cu nume jucăușe: racul Dănilă, broscoii Caraoac și Carachioi sau  Pește-Mămăliga-Prăpădește, stăpânul Regatului peștilor. O poveste în versuri scrisă și ilustrată de Anamaria Smigelschi.

CUAC

Știm cât de dificil poate fi să le vorbim copiilor despre subiecte greu de înțeles până și pentru noi, adulții. Un punct bun de pornire al unor astfel de discuții sunt cărțile cu povești, căci în interiorul lor realitatea se împletește cu ficțiunea și capătă o formă mai prietenoasă, mai blândă, mai pe înțelesul celor mici.

Prietenii și partenerii noștri, Asociația Cu Alte Cuvinte, oferă acces liber la o serie de cărți ilustrate care îi ajută pe cei mici să privească lumea prin ochelarii empatiei, însoțite de ghiduri cu activități jucăușe.

NABU

NABU este o aplicație de citit care poate fi folosită și în zone cu o conexiune slabă la internet, dedicată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 10 ani, simplu de folosit, care asigură acces gratuit la cărți scrise în mai multe limbi, organizate pe grade de fluență în citire.

Pssst… Înscrie-te ca Ambasador NABU și ajută-ne să răspândim magia poveștilor în viețile copiilor de pretutindeni!

CĂRȚI CU SCLIPICI

Fundația Noi Orizonturi vă pune la dispoziție o selecție de cărți gratuite, dedicate copiilor care sunt cititori începători, ce pot fi citite atât în română, cât și în engleză.