Îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor vulnerabili

Este bine cunoscut faptul că o stare de sănătate precară afectează într-o mare măsură dezvoltarea copiilor și crește rata absenteismului la școală. Educarea continuă atât a părinților cât și a copiilor pe teme ce privesc sanătatea, igiena, nutriția și prevenția bolilor infecțioase este absolut necesară în zonele rurale.

În 2012, GlaxoSmithKline a selectat OvidiuRo (OvR) să reprezinte România în cadrul unei inițiative regionale ce privește starea de sănătate a populației roma defavorizate. Grantul, oferit pe o perioadă de trei ani, cu o valoare totală de 150.000 de euro a adăugat o componentă importantă la programul pilot Fiecare Copil în Grădiniță și a permis comunităților-pilot să evidențieze problemele ce țin de starea de sănătate a copiilor defavorizați din zonele rurale unde accesul la sistemul medical este limitat.

În 2015, GSK a reînnoit grantul „Împreună pentru o sănătate mai bună” pentru încă 3 ani.

Drept urmare, OvR continuă să asigure:

  • medicamente, vitamine, fructe și produse de igienă,
  • educație pentru sănătate pentru părinți și copii, și
  • diagnosticare prin caravane medicale organizate periodic.

Fiecare vizită OvR pe teren include și componenta de educație prin sănătate (inclusiv un kit de igienă pentru grădinițe).

CARAVANE MEDICALE

Medical-caravan

În cadrul componentei de sănătate oferită de GSK, OvidiuRo a inițiat colaborarea cu studenții de la Facultatea de Medicină care fac parte din proiectul „Împreună pentru sănătatea rurală” și în cadrul căruia, împreună cu specialiști și doctori vizitează sate izolate pentru a oferi consultații și rețete gratuite.

Între 2013 și 2017, unsprezece Caravane Medicale au fost organizate și au avut ca rezultat consultarea a peste 2.500 de persoane, iar cei investigați au primit tratamente și trimiteri către specialiști. Peste 600 de studeți la Medicină, rezidenți și specialiști au participat la Caravanele Medicale și au oferit examinări în cardiologie, oftalmologie, pediatrie, neurologie, ORL, dermatologie și ecografie. Concluzia principală a fost că foarte puțini copii sau adulți din comunitățile sărace au fost vreodată la un control medical de rutină, înainte ca proiectul Caravana Medicală să ajungă la ei. Cele mai des întâlnite probleme din timpul Caravanelor au fost infecțiile respiratorii, anemii, paraziți intestinali, infecții ale pielii și pneumonia.
washing hands & teeth

  • Peste 3.000 de postere cu reguli privind spălarea mâinilor și igiena dinților au fost distribuite în grădinițele vizitate de OvidiuRo pe parcursul Caravanelor de citit.
  • 180 de comunități au primit kit-uri de de igienă care conțin săpun lichid, prosoape de hârtie, hârtie igienică, gel antibacterian pentru mâini și produse de curățare.
  • 26.000 de copii au participat la activități de igienă personală sau educație pentru sănătate în cadrul modului educațional de două săptămâni – Școala de Vară.
  • 22.000 de copii, părinți și profesori au participat sau au asistat la lecțiile de igienă din cadrul proiectului PHASE (Igienă personală și educație sanitară) oferit tot de GSK.

Foto Caravane medicale: