Îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor vulnerabili

În 2012 GlaxoSmithKline a selectat OvidiuRo să reprezinte România în cadrul unei inițiative regionale ce privește starea de sănătate a populației rome. Grantul, oferit pe o perioadă de trei ani, cu o valoare totală de 150.000 de euro a adăugat o componentă importantă la programul pilot Fiecare Copil în Grădiniță: a permis comunităților-pilot să evidențieze problemele ce țin de starea de sănătate a copiilor defavorizați din zonele rurale unde accesul la sistemul medical este limitat.
În 2015, GSK a reînnoit grantul „Împreună pentru o sănătate mai bună” pentru încă 3 ani.

Drept urmare, OvR continuă să asigure:

  • medicamente, vitamine, fructe și produse de igienă,
  • educație pentru sănătate pentru părinți și copii, și
  • diagnosticare prin caravane medicale organizate periodic.

Fiecare vizită OvR pe teren include și componenta de educație prin sănătate (inclusiv un kit de igienă pentru grădinițe).

Medical-caravan

Ca parte a componentei de sănătate, OvidiuRo a inițiat o colaborare cu studenții împlicați în proiectul „Împreună pentru sănătatea rurală” în cadrul căruia, medici specialiști, rezidenți și studenți din ani terminali de la Universitatea de Medicină Carol Davila, vizitează sate izolate și oferă consultații gratuite, rețete și trimiteri către medicul de familie. În ultimii trei ani, zece Caravane Medicale au fost organizate și au avut ca rezultat consultarea a peste 2.400 de persoane, iar cei investigați au primit trimitere către specialiști. Peste 400 de studeți la Medicină, rezidenți și specialiști au participat la Caravanele medicale organizate împreună cu OvidiuRo și au oferit examinări în cardiologie, oftalmologie, pediatrie, neurologie, ORL, dermatologie și ecografie. Concluzia principală a fost că foarte puțini copii sau adulți din comunitățile sărace au fost vreodată la un control medical de rutină, înainte ca proiectul Caravana Medicală să ajungă la ei.

Cele mai des întâlnite probleme în timpul caravanelor au fost infecțiile respiratorii, anemiile, paraziții intestinali, infecții ale pielii și pneumonii.

Este cunoscut faptul că sănătatea precară afectează dezvoltarea copilului și crește rata absenteismului. Educarea părinților, cât și a copiilor, în ceea ce privește igiena, nutriția și prevenția bolilor infecțioase, este absolut necesară în zonele rurale.

washing teeth

Din iulie 2016, 1.000 de postere cu reguli privind spălarea mâinilor și igiena dinților au fost distribuite în grădinițele vizitate de OvidiuRo pe parcursul Caravanei de vară Fiecare Copil în Grădiniță. 99 de comunități au primit kit-uri de igienă care conțin săpun lichid pentru mâini, prosop de hârtie, hârtie igienică, gel antibacterii pentru mâini și produse de curățare. 5.700 de copii au învățat cum să se spele corect pe mâini sau cum să își sufle nasul, 500 de fișe de lucru cu subiecte pe igienă și sănătate au fost distribuite, 3.100 de părinți au asistat la lecțiile de igienă și 200 de profesori au primit materiale educaționale de igienă și sănătate.

Foto Caravane medicale 2010- 2016: