Istoric Campanii

Campaniile de conștientizare a importanței educației au fost, de-a lungul timpului, o parte integrantă a strategiei Asociației OvidiuRo de a crește șansele la formare continuă și cât mai timpurie ale copiilor săraci.

„Zi de zi la Grădiniță” 2016

Pentru a crea și susține politici publice și practici coerente nu e nevoie doar de o soluție tehnică și profesioniști motivați. Sprijinul și mobilizarea opiniei publice sunt esențiale O’Day & Smith, P. 345

În 2016, campania națională de informare a OvidiuRo a încurajat părinții săraci să-și trimită copiii la grădiniță în fiecare zi și i-a informat în legătură cu programul național Fiecare Copil în Grădiniță. În ciuda condițiilor precare în care trăiesc locuitorii comunităților marginalizate, cele mai multe dintre case au o antenă satelit și acces la câteva canale TV.

Pe 1 mai, OvidiuRo a lansat o campanie TV de încurajare a părinților săraci să își aducă copiii la grădiniță – și totodată să aplice pentru programul național. Spotul TV a fost filmat într-una dintre comunitățile pilot. În numele programului FCG vorbesc chiar copii care au fost sprijiniți să meargă la grădiniță zi de zi, prin intermediul tichetelor sociale și al intervențiilor complementare finanțate de OvidiuRo în cadrul programului pilot.

Campania de informare publică din 2016 a fost un exemplu de efort colaborativ ce a implicat atât oameni generoși și talentați, companii sponsor și parteneri media:

 • Tom Wilson: regie & producție spot TV
 • Doru Pușcașu: copywriting
 • Cătălin Măruță: promovarea campaniei în timpul emisiunii ‘La Măruță’
 • Chainsaw Europe: editare spot TV
 • Zenith Media: spațiu media TV și radio gratuit
 • 30+ stații TV & 7 posturi radio
 • Machete de presă și conținut editorial grație parteneriatelor cu: BIZ, Sapte Seri, GETT’s, Adevarul etc.

Campaniile anterioare ale OvidiuRo, difuzate de peste 50 de posturi TV naționale și locale din 2009 și până astăzi, au reușit să ajungă la categorii foarte diverse de public și au adus misiunea asociației pe agenda publică. Mai multe informații despre campaniile OvidiuRo de promovare a educației timpurii pentru toți copiii sunt disponibile aici

Campania editorială

Cofondatoarea OvidiuRo lansează, pe blogul său găzduit de platforma Adevărul, invitația la dezbatere pe marginea importanței educației timpurii și a beneficiilor sale sociale.

Alte articole despre extinderea programului FCG la nivel național din acest an:

Contributors.ro: Cum ducem Fiecare Copil în Grădiniță în toată România?
Digi24.ro: Maria Gheorghiu, Ovidiu.Ro: România nu poate ieși din sărăcie fără educație
Mona Dîrțu – monadirtu.ro: Țara celor care ar pune în ramă Monitorul Oficial
Nine O’Clock: OvidiuRo starts the recruiting caravan for kindergarten
EuroTV Bacău: Caravana de vară Fiecare Copil în Grădiniță la Bacău

Extras din interviul Radio Romania Internațional acordat de Leslie Hawke

Ana-Maria Palcu: Credeți că tichetele sociale în valoare de 50 de lei reprezintă un stimulent sufi cient pentru a-i determina pe părinți să-și trimită copiii regulat la grădiniță?

Leslie Hawke:Sincer, nu cred că e vorba de bani. Cred că ceea ce este esențial este că autoritățile par, pentru prima oară, să-și dorească o educație pentru copiii acestor oameni – începând cu accesul lor la grădiniță. Tichetele sociale sunt, de fapt, un simbol.

Ana-Maria Palcu: Dat fiind faptul că majoritatea acestor părinți care trăiesc sub limita sărăciei sunt de asemenea și analfabeți, nu cumva este nevoie de o schimbare de mentalitate cu accent mai mare pe informare și persuasiune?

Leslie Hawke: O schimbare de mentalitate este deja vizibilă în rândul unei părți dintre autorități. Iar lucrul acesta este cel mai important – și va conduce și la o schimbare de mentalitate în rândul părinților! Firește că vor exista mereu cazuri de părinți care vor răspunde mai greu sau deloc, însă cei mai mulți dintre oamenii săraci își doresc pentru copiii lor aceleași lucruri pe care ni le dorim și noi pentru ai noștri – să-și valorifi ce potențialul și să fi e fericiți. Și nimeni nu știe mai bine decât un părinte fără școală ce handicap major este să nu știi să scrii și să citești. Când acești părinți descoperă că cel mic învață poezii, să numere, să scrie și să citească – și că este încurajat de profesori binevoitori – nu mai e nevoie de alte argumente! Bineînțeles, pe măsură ce copilul crește, apar obstacole noi – de ordin fi nanciar și cultural – dar este relativ UȘOR să convingi un părinte să-și trimită copilul la grădiniță! Rolul tichetelor sociale este de a ajuta părintii săraci să acopere măcar o parte din costurile ascunse asociate cu educația și să crească astfel prezența copiilor la grădiniță.

Ediția 2016 a Burselor de Jurnalism Civic, lansată la data de 1 martie, și-a propus să scoată la lumină realitatea complexă din teren, provocările și oportunitățile aduse de legea Fiecare Copil la Grădiniță Fiecare Copil la Grădiniță și impactul real al acesteia asupra accesului la educație preșcolară al copiilor săraci din România.

15 proiecte jurnalistice au încercat să contureze imaginea educației preșcolare din diferite zone ale țării, descoperind pentru publicul cititor atât blocajele cât și motivele de optimism:

 1. Alex Nedea- VICE România: Povestea copiilor alungați pentru că sunt prea săraci, material preluat și de Realitatea TV
 2. Diana Meseșan & Andrei Becheru- DOR (Decât o Revistă): Animale sălbatice, în drumul copiilor spre grădiniță
 3. Andrada Lăutaru & Delia Marinescu- VICE România
 4. Patricia Iftene & Vlad Bâscă- VICE România Povestea copiilor săraci cărora statul le dă pe cât de mulți bani le ia 
 5. Iulia Roșu & Ioana Epure– Adevărul Povestea copiilor rătăciți în geografia sărăciei
 6. Andreea Pocoțilă- VICE România
 7. Gabriel Sandu & Maria Cîrstea- VICE România Am mers să văd de ce niște copii români săraci nu-s la școală și am dat de un chef la Primărie 
 8. Mircea Oprea– RFI Copiii României care nu vor să se facă nimic
 9. Mircea Barbu– Adevărul Reportaj: Din război în haos. Cum ratează România integrarea copiilor de refugiaţi prin educaţie 
 10. Gabriel Kolbay & Vali Kozak- Viața Liberă Galați: Mahalaua cu ieșire prin clasă
 11. Diana Mitrache & Ilie Pintea- Cronica Văii Jiului: Aninoasa, viața între două marfare
 12. Cătălin Hopulele- Ziarul de IașiFlăcara olimpică mocneşte în noroiul din Oproaia
 13. Sebastian Olaru- Agerpres: Valsul ursuleților de pluș
 14. Ana Dănescu- Gazeta de Sud: Desculț prin viață, în drum spre grădiniță
 15. Mihaela Vlădescu- Ziarul de Vrancea

Fără educație, visurile dispar” 2015

Campania de informare publică din 2015 a fost un exemplu de efort colaborativ ce a implicat:

Oameni talentați:

 • Marcel Iureș: vocea spoturilor video și audio;
 • Tom Wilson: realizarea spoturilor video și radio;
 • Cătălin Măruță: susținere publică oferită în cadrul emisiunii ‘La Măruță’ și în emisiunile de știri ProTV de la ore de vârf;

Companii sponsor:

 • Dedeman: panouri publicitare în 100 de locații la nivel național;
 • Carrefour: promovare in-store și spațiu publicitar în 28 de hypermarket-uri;
 • Chainsaw Europe: editare spoturi TV și radio;
 • Edenred: peste 700.000 de flyere promovând numărul de SMS;

Instituții media:

 • Zenith Media: spațiu media TV și radio gratuit;
 • 30+ canale TV și 7 radio;
 • Machete de presă și conținut editorial grație parteneriatelor cu Forbes, BIZ, Hotnews, Șapte Seri, GETT’s, Nine O’Clock, Business Review, Gazeta de Sud, Monitorul Expres, ColumnaTV, Urbankid.ro, Totuldespremame.ro;
 • Difuzări spot și flyere la Festivalul Enescu 2015;
 • Social media (ex. Campania de testimoniale ‘Susțin FCG’ pe Facebook);

Campanie SMS 2012

Asociația OvidiuRo a lansat prima campanie de SMS cu scopul de a ajuta copiii săraci să meargă la grădiniță. În 2011, 1.400 de copii din 12 comunități au avut șansa de a învăța prin programul Fiecare Copil în Grădiniță pe care părinții lor, majoritatea needucați, nu i-au putut învăța acasă. Printre cei care au sprijinit campania se numără Eduard CRBL și Marcel Iureș.

Fiecare Copil in Gradinita 2012

În martie 2012, Asociația OvidiuRo lansează al treilea sezon al campaniei de informare publică asupra importanței educației pentru copiii proveniți din medii dezavantajate. Această campanie se desfășoară în colaborare cu Policy Center for Roma and Minorities prin REACT. Sub sloganul „Fiecare Copil în Grădiniță este responsabilitatea fiecăruia dintre noi”, cele patru spoturi sociale subliniază necesitatea de a-i educa pe cei mici începând de la vârsta de 3 ani.

13 Motive să crezi 2011

Școala te face mare 2010

În mai 2010, a fost lansată a doua etapă a campaniei „Școala te face mare”. Aceasta a reliefat importanța educației timpurii pentru toți copiii, și a încurajat părinții săraci sa își trimită copiii la gradiniță pentru a începe școala cu succes.

Regizorul Cristian Mungiu a coordonat realizarea celor patru spot-uri TV: într-unul dintre acestea, Horia Brenciu aduce un băiețel la școală pe bicicletă. În altul, Andreea Esca ia de acasa o fetiță și o aduce la gradiniță. Margareta Pâslaru învață un grup de copii de pe stradă cântecul care a facut-o celebra, „Veronica”. Spot-ul în care apare Ethan Hawke a fost filmat pe un teren de joacă dintr-o zonă defavorizată din Paris, unde actorul filma la acel moment.

Școala te face mare 2009

Campania națională „Școala te face mare” a avut ca scop informarea și conștientizarea cetățenilor cu privire la drepturile și responsabilitățile pe care le au, în ceea ce privește educația.

Spot-urile sociale din 2009 i-au avut ca protagoniști pe Andreea Marin Bănică, Dan Bittman, Dana Deac, Damian Drăghici, Cabral Ibacka, precum și pe beneficiara unuia dintre programele OvidiuRo – Narcisa Cumpănă. Spot-urile au fost difuzate pe 25 de canale TV.