Agenția pentru Educație Timpurie

Training Maria 6_10 2015 Apata
Ca Agenție pentru Educație Timpurie, misiunea OvidiuRo este de a mobiliza resurse din mediul public și privat pentru a asigura o educație de calitate pentru toți copiii.

Eficacitatea programului pilot Fiecare Copil în Grădiniță a determinat Parlamentul României să extindă la nivel național stimulentul educațional sub forma tichetului social în 2016. De când Legea Fiecare Copil în Grădiniță a intrat în vigoare, atât înscrierea la grădiniță cât și prezența zilnică a copiilor din familii defavorizate au crescut. În anul școlar 2016-2017, 70.000 de copii erau înscriși în programul național, iar 40.000 dintre aceștia au fost prezenți zilnic și au beneficiat astfel și de tichetul social.

OvidiuRo se concentrează acum pe furnizarea materialelor educaționale de calitate și pe formarea cadrelor didactice în ceea ce privește optimizarea acestor resurse, precum și pe crearea unor Centre de Educație Timpurie de Calitate în comunitățile defavorizate.

Anul trecut, pe măsură ce abordam comunități noi pentru a sprijini autoritățile locale și școlile să pună în practică legislația, ne-a marcat absența din grădinițe a cărților ilustrate pentru copii. Lipsa resurselor și a pregătirii continue fac ca mulți profesori să se rezume la fișe de colorat, iar activitățile care ar putea pregăti cu adevărat copiii pentru succes lipsesc adesea din programul de zi cu zi al grădinițelor.

În 2017, OvidiuRo a format 700 de profesori din învățământul preșcolar în metode de învățare centrate pe copil și pentru dezvoltarea literației. Obiectivele pentru 2018 ale Agenției pentru Educație Timpurie sunt:

1. Să formeze 1000 de profesori din învățământul preșcolar – cu accent pe practici educaționale adecvate vârstei, literație și implicarea părinților săraci în educația copiilor lor.

2. Să dezvolte Rețeaua Profesorilor pentru Literație Timpurie: o comunitate de practică construită prin comunicare online constantă – împărtășire de bune practici și sfaturi – și prin întâlniri anuale.

OvidiuRo oferă profesorilor care au participat la training-urile axate pe literație Centre de Bibliotecă ce conțin:

  • Un raft de cărți la care cei mici să ajungă și un covor confortabil unde profesorul și copiii să se poata aduna;
  • Cărți ilustrate noi în fiecare lună, astfel încât Centrul de Bibliotecă să se umple treptat de cărți potrivite vârstei preșcolarilor, iar fiecare copil șă primească lunar o carte pentru acasă, pe care să o citească împreună cu frații săi.

3. Să educe părinții săraci, de multe ori analfabeți, cu privire la importanța cititului și a comunicării cu cei mici și să contureze pentru aceștia cele mai bune tehnici pentru cititul de acasă (inclusive cum poți parcurge o carte împreunpă cu cei mici chiar și când nu știi să citești).